2024 BIPV award

Maak kennis met de jury van dit jaar en zie welke projecten zijn genomineerd

De jury

De BIPV Award bestaat om aandacht de trekken aan projecten die de pracht en kracht van BIPV duidelijk maken.
Hieronder leest u meer over de jury van de komende editie van de BIPV Award. Voor de 2024 BIPV Award kijken we naar projecten die in 2022 of 2023 zijn uitgevoerd of nog in uitvoering zijn!

Algemene informatie:

  • Deadline inzendingen: 22 januari 2024
  • Uitreiking: 12 maart 2024 in Solar Magazine
  • Exclusief artikel in Solar Magazine over het winnend project
  • Alle inzendingen worden op de website en op Linkedin in het zonnetje gezet
  • Zie de criteria onderaan deze bladzijde!

U kunt u project online inzenden, bekijk alvast hier de gegevens.

Dr. Pierluigi Bonomo

Met een doctoraat in Construction-Engineering/Architecture is Pierluigi actief als onderzoeker in R&D-projecten, industriƫle ontwikkelingen, design & test met industrieƫn, pilot constructies en sensibiliseringsactiviteiten op BIPV op federale, Europese en internationale schaal. Hij is lid van de expertgroep van Task 15 IEA-PVPS bij het International Energy Agency en hoofd van het innovatieve gebouwschilteam van BIPV bij SUPSI.

AngĆØle Reinders

AngĆØle Reinders is hoogleraar ā€˜Design of Sustainable Energy Systemsā€™ aan de faculteit Mechanical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze streeft naar een optimaal gebruik en integratie van duurzame energietechnologieĆ«n in producten, gebouwen en lokale infrastructuren. In dit ontwerpgedreven onderzoeksthema worden verbeterde ontwerpen van duurzame energiesystemen verkend en ook ontwikkeld door middel van simulatie, prototyping en testen. Er bestaat een sterke interesse in geoptimaliseerde toepassingen van zonne-energietechnologieĆ«n in de context van gebouwen en mobiliteit en aanverwante energietechnologieĆ«n die opslag, verbeterde gebruikersinteracties en flexibiliteit van duurzame energie ondersteunen.

Cees Metz

Cees Metz is architect sinds 1988 en zelfstandig sinds 1993. In al die jaren heeft hij kennis en ervaring opgebouwd die strekt van woningbouw tot kantoren en zorgcentra; vanaf het programma van eisen tot en met de eindoplevering.
Metz architecten is actief in de gezondheidszorg met ouderen- en gehandicaptenhuisvesting; in de bedrijfssector met kantoren en bedrijfsgebouwen; in de recreatiesector met horecapaviljoens, vakantieverblijven en een museum en in de woningbouw, zowel particulier als seriematig.
Tegenwoordig verloopt geen project zonder uitvoerige aandacht voor duurzaamheid; waaronder de toepassing van zonnepanelen ā€“ bij voorkeur geintegreerd.

Annemiek Bles

Als projectleider Energie bij Brainport Development helpt Annemiek Bles met het versneld naar de markt brengen van innovaties op het gebied van solar en BIPV. De economische ontwikkelingsmaatschappij draagt bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen, zoals energie, met behulp van technologische innovaties uit de Brainportregio. Hier stuurt ze op het vergroten van de vraag naar solar en BIPV-innovaties door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, door het podium te bieden voor nieuwe technologieƫn en startups, het ontwikkelen van samenwerkingen en het toeleiden naar financiering.

Criteria

De criteria voor de 2024 BIPV Award zijn:

Genomineerde projecten

Saint-Gobain Solutions - Centrumplan Berkel

Bij dit appartementengebouw lopen de zonnepanelen van de gevel over naar het schuine dak. Zo ontstaat een geslaagde integratie van BIPV in het ontwerp. De bronskleurige zonnepanelen zijn dynamisch van kleur, waardoor de kleurbeleving per lichtinvalshoek en/of kijkhoek telkens anders is.

Meer over dit project

Aelex - Brandweerkazerne Westbroek Tienhoven

Een uniek project waarbij de zonnepanelen volledig opgaan in het Aelex Aesthetica indak systeem en het dak.

Meer over dit project

Hermans Technisolar - Woning Amsterdam

Prachtig voorbeeld van een unieke rijtjeswoning in Amsterdam die volledig bedekt is met zonne-energie. Zowel de volledige dichte geveldelen als het platte dak zijn voorzien van ultra Black Powerglaz panelen.

Meer over dit project

Saint-Gobain Solutions - Plus Ultra Amsterdam

Plus Ultra Amsterdam is een energieneutraal gebouw. In twee gevels zijn alle dichte geveldelen voorzien van pv-panelen, zowel in het vlak als op de uitkragende vinnen Deze vinnen vergroten het totaaloppervlak aan pv-panelen, verlevendigen het gevelbeeld en vormen bovendien een passieve zonwering.

Meer over dit project

Wienerberger - Villa met Wevolt X-Roof

Na een werkzaam leven genieten Otto en zijn vrouw Linda van hun welverdiende pensioen. Dat doen ze vanuit hun villa in een bosrijke omgeving in Bilthoven. Om hun steentje bij te dragen aan energiebesparing, kozen ze recent voor Wevolt X-Roof zonnepanelen.

Meer over dit project

Viridian Solar - Heilig Hartkerk Breda

In 2004 kreeg de vervallen Heilig Hartkerk in Breda de beschermde status van rijksmonument. Dit gebouw is nu in zijn oude glorie hersteld en biedt ruimte voor twintig appartementen. Als onderdeel van de herontwikkeling zijn Viridian Solar Clearline fusion dakgeĆÆntegreerde zonnepanelen gebruikt.

Meer over dit project

GroenOpgewekt B.V. - Terracotta PV dak

Welstand wilde geen standaard zonnepanelen op deze locatie ivm beschermd dorpsgezicht, daarom gekozen voor deze ‘esthetisch’ zeer fraaie oplossing.

Meer over dit project

Plushuis B.V. - Amstelveen

Bij deze bio-based woning is direct vanaf het begin van het ontwerpproces rekening gehouden met de komst van 3 BIPV-systemen. Op het huis zelf liggen in totaal 43 panelen, op de schuur 24, in totaal 24,8 kWp. Met een batterij van 30 kWh worden de pieken op de netaansluiting afgevangen.

Meer over dit project

Soluxa - Terracotta indaksysteem gemeente Berg en Dal

Voor deze woning zijn terracotta gekleurde zonnepanelen van Soluxa toegepast, met een indaksysteem van GSE IntƩgration. Door de kleur blijft het karakter van het gebouw behouden. Dit is een ideale oplossing voor dakrenovatie. De panelen betalen zich binnen enkele jaren terug.

Meer over dit project

Wienerberger - Nieuwbouw vrijstaande woning met Wevolt X-Tile

In nieuwbouwwijk Weidebos in het Limburgse Helden staan sinds kort een aantal moderne en duurzame Ekowood woningen, gebouwd van duurzaam geproduceerd hout, natuurlijke en grotendeels herbruikbare bouwmaterialen. Een van die woningen is voorzien van Wevolt X-Tile zonnepanelen van Wienerberger.

Meer over dit project

GSE IntƩgration - Ekowood Houses

Five homes designed with sustainability in mind.
The CO2 footprint of this new building project Ekowood Houses is up to 65% lower than the traditional constructions. This cost-effective and aesthetic solar roof from GSE Integration allows the installation of 40 solar panels per house.

Meer over dit project

Zonnecomfort B.V. - Hillegersberg Rotterdam

Klant wenst fraaie (liefst terracotta) zonnepanelen, tevens integratie met nieuwe Velux dakramen, ook voorbereiden op de toekomst zonder salderen.

Meer over dit project

E-Ports B.V. - SolarParking | Kompaan College Zutphen

KOMPAAN COLLEGE IN ZUTPHEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST! Een nieuw schoolgebouw Ć©n een nieuwe fietsenstalling met geĆÆntegreerde zonnepanelen. Bij het Kompaan College heeft E-PORTS een SOLAR BIKE SHELTER gerealiseerd, waarbij 316 zonnepanelen zorgen voor een jaarlijkse energieopbrengst van 100.000 kWh-en.

Meer over dit project

Soluxa - Zonnegevel Stadskantoor Zwolle

De gekleurde zonnegevel voor het Stadskantoor van Zwolle is gemaakt door Soluxa. De zonnepanelen gaan op in de architectuur van het gebouw. Onderscheidend is de hoge efficiƫntie en de oppervlakte van de gevel. Het project heeft een terugverdientijd van rond de zeven jaar.

Meer over dit project

Plushuis B.V. - Bio-based optopper jaren '50 woning

Deze biobased optopper met BIPV is de kers op de taart van een grote vernieuwbouwing van een jaren ’50 woning.

Een grondige energetische renovatie is gecombineerd met het plaatsen van een dakopbouw met BIPV.

Klanten en wijkbewoners zijn vol lof over het bereikte resultaat.

Meer over dit project

Kameleon Solar - Solar Paviljoen

Voor de DDW is Kameleon Solar door Marjan van Aubel en V8 Architects benaderd om samen het gebogen dak van het Solar Paviljoen te realiseren. Na een introductie aan de diverse beschikbare kleur- en maatwerktechnieken is er een paviljoen ontworpen met gebogen dak met getegelde elementen in 7 kleuren.

Meer over dit project

Solinso - Nieuwbouw Villa te Hilversum

De intentie bij het bouwen van deze woning was om grandeur samen te laten gaan met natuurlijke materialen, zodat de woning goed mengt in de bosrijke omgeving. Het gebruik van onzichtbare zonnepanelen stond van meet af aan vast om het architectonische ontwerp goed tot zijn recht te laten komen.

Meer over dit project

GroenOpgewekt B.V. - Energiedak Ijsselmuiden

In IJsselmuiden hebben we het complet dak van het kantoorpand gerenoveerd. “Het mooiste energiedak van Nederland!”

Meer over dit project

E-Ports B.V. - Zonnepanelen Rijwielstalling

E-Ports heeft bij Boom bv uit Meppel een zonnepanelen rijwielstalling gemonteerd en geĆÆnstalleerd voorzien van 48 Glas-Glas zonnepanelen icm met een SMA STP omvormer. De rijwielstalling is voorzien van E-Bike oplaadpunten, een EV laadpaal, een luifel en houten bankjes om droog te kunnen recreĆ«ren.

Meer over dit project

Plushuis B.V. - BIPV in houten woning Rhenen

Bij deze biobased woning is vanaf het begin van het ontwerpproces maximaal rekening gehouden met de komst van een BIPV systeem. Zo zijn de hellingshoek en grootte van het dak erop aangepast.
Het zetwerk is in RVS uitgevoerd. Met 27 panelen wordt ca. 10 MWh/jaar geproduceerd voor Plus-op-de-Meter.

Meer over dit project

Groenopgewekt - BIPV dak Staphorst

Voor een renovatie van het complete dak hebben we 128 Glas-Glas zonnepanelen geĆÆntegreerd tussen de Wienerberger Actua dakpannen, de zonnepanelen zijn aangesloten op een SMA STP omvormer en geven een geweldig mooi duurzaam en esthetisch resultaat.

Meer over dit project

Solinso - Carport, tuinoverkapping en dakrenovatie te Venlo

De eigenaren van de woning zijn voormalige glastuinbouwers met een groot hart voor duurzaamheid. De woning ligt qua bezonning niet ideaal, maar juist daarom willen ze graag een voorbeeld stellen van wat er wƩl allemaal mogelijk is met hun dak en overkappingen om energie op te wekken.

Meer over dit project

Renovatie Buitenschil Woonhuis in Weert

De dakpannen op het noorddak zijn vervangen door een zinken dak. Daarop zijn als indak 56 zonnepanelen aangebracht, in aanvulling op die aan de zuidzijde (equivalent van 24 panelen).
In 2012 zijn op het zuiddak custom made zonnepanelen geĆÆnstalleerd eveneens als indak constructie.

Meer over dit project