De SUPSI en het Becquerel Institute hebben een rapport uitgebracht over de status van BIPV binnen Europa. Het vormt een praktisch handboek voor stakeholders in de zonne-energiebranche. Het rapport bevat onder andere historisch overzicht van 40 jaar BIPV, huidige innovatietrends en potentiële boosts voor de markt. Lees hier een aantal hoofdzaken uit het artikel, of download hem zelf.
In de jaren 80 werden PV-systemen enkel beschouwd als een oplossing voor het opwekken van elektriciteit. Het was een technologisch middel dat voornamelijk bedoeld was als gestandaardiseerde accessoire. Voor architecten was het lastig zonnepanelen te betrekken in hun ontwerpen. De eerste BIPV-systemen kwamen in de jaren 90 beschikbaar voor de commerciële markt in Europa. Inmiddels zijn de systemen onderdeel van gebouwen en dienen ze als constructiematerialen.
Door de groeiende vraag naar BIPV-oplossingen wordt steeds meer gezocht naar innovatieve technologieën. Zo wordt er steeds meer met kleur gewerkt en zijn de nieuwe oplossingen customizable (met name in dimensie en vorm). Op het moment valt een 6-tal bouwelementen te herkennen als het gaat om BIPV-oplossingen. Dit zijn het dak, regenschermen, externe geïntegreerde onderdelen zoals balustrades, transparante ‘skylight’ dakbedekking, prefab (multifunctionele) systemen en vliesgevels. Voor een database met Europese bedrijven die zich hiermee bezig houden verwijzen wij u graag door naar het rapport (pagina 48).
Het rapport benoemt ook een aantal potentiële boosts voor de BIPV markt. Allereerst is het belangrijk om technologie- en technische standaards te maken. Er zijn al reguleringen voor de producten in de markt, maar helaas doen zich nog steeds problemen voor. Hier zouden standaarden een uitkomst kunnen bieden. Naast standaarden mist er ook acceptatie bij verscheidene stakeholders. Als de acceptatie groeit bij eindgebruikers, de maatschappij en architecten kan dit een boost betekenen voor de sector. Er valt ook nog winst te behalen door optimalisatie van het BIPV proces, van productie tot installatie, aangezien dit kosten bespaard. Het kostenplaatje vormt namelijk een obstakel voor de BIPV-sector. De initiële kosten bij BIPV-projecten liggen hoger dan de kosten van conventionele bouwoplossingen. Het concurrerende vermogen van BIPV op kostengebied wordt verder uitgediept in het rapport.
Ondanks het vaak trage reactievermogen van de bouwsector, laat het rapport toch zien dat BIPV al veel stappen heeft gezet. En in de toekomst kan BIPV groeien tot een massamarkt met een kosteneffectieve aanpak en een meer geïntegreerde waardeketen. Het is duidelijk dat het de gebouwen van de toekomst zal vormen.