Bekijk de andere projecten
Jury
award 2021

Hermans Techniglaz – Aeres Hogeschool

Zonnedak en zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

712 zonnepanelen
156 kWp geïnstalleerd vermogen
Nieuwbouw
Arboretum West 98 , Almere , Nederland
52.36, 5.22
2021
Onderwijs
Aeres Hogeschool | Hermans Techniglaz |
Dak | Gevel | Beglazing
Anders
Vliesgevel
(Semi-)transparant
Semi-transparant
Maatwerk
BIPV-T: Nee

In het kort

Hermans Techniglaz heeft voor zowel het dak als de gevel in totaal 712 Powerglaz BIPV panelen geleverd, 400 panelen voor in het dak en 312 panelen voor in de gevel. Het totale vermogen is ruim 156.000 Wp waarvan 88.000 Wp in het dak geïnstalleerd.

Galerij

In detail

Op het Floriadeterrein in Almere, waar in 2022 Floriade Expo plaats gaat vinden, zijn ze een energieneutraal gebouw aan het realiseren voor de Aeres Hogeschool. Een hogeschool die bedoeld is voor de toekomstige generatie die passie heeft voor duurzame ontwikkelingen, onderwijs krijgt en onderzoek doet naar gezonde leefomgevingen, voedsel en energie.

Hermans Techniglaz heeft voor zowel het dak als de gevel in totaal 712 Powerglaz BIPV panelen geleverd, 400 panelen voor in het dak en 312 panelen voor in de gevel. Het totale vermogen is ruim 156.000Wp waarvan 88.000 Wp in het dak geïnstalleerd.

De volledig op maat gemaakte panelen voor op het dak en in de gevel zijn geleverd met verschillende cel beleggingen. De BIPV-panelen voor in de gevel hebben een lagere cel belegging voor de ramen, oftewel er is meer licht- en kijkdoorlatendheid gecreëerd (40%).

De panelen op het dak zijn geïntegreerd in een imposante staalconstructie, die als tropen-dak fungeert. Om zoveel mogelijk energie op te wekken zonder af te doen van het ontwerp is er gekozen om twee verschillende cel beleggingen toe te passen. De panelen boven de trap en omgangruimtes heeft een lichtdoorlaat van 50%, voor de andere panelen is dit 25%.

Op Floriade Expo 2022 ontdek je groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. En je geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Daarnaast maak je kennis met ontwikkelingen op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie. Floriade vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.

Wat vindt de jury?

De jury

De BIPV Award bestaat om aandacht de trekken aan projecten die de pracht en kracht van BIPV duidelijk maken.
Hieronder leest u meer over de jury van de komende editie van de BIPV Award. Voor de 2023 BIPV Award kijken we naar projecten die in 2022 of 2023 zijn uitgevoerd of nog in uitvoering zijn!

Dr. Pierluigi Bonomo

Met een doctoraat in Construction-Engineering/Architecture is Pierluigi actief als onderzoeker in R&D-projecten, industriële ontwikkelingen, design & test met industrieën, pilot constructies en sensibiliseringsactiviteiten op BIPV op federale, Europese en internationale schaal. Hij is lid van de expertgroep van Task 15 IEA-PVPS bij het International Energy Agency en hoofd van het innovatieve gebouwschilteam van BIPV bij SUPSI.

Angèle Reinders

Angèle Reinders is hoogleraar ‘Design of Sustainable Energy Systems’ aan de faculteit Mechanical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze streeft naar een optimaal gebruik en integratie van duurzame energietechnologieën in producten, gebouwen en lokale infrastructuren. In dit ontwerpgedreven onderzoeksthema worden verbeterde ontwerpen van duurzame energiesystemen verkend en ook ontwikkeld door middel van simulatie, prototyping en testen. Er bestaat een sterke interesse in geoptimaliseerde toepassingen van zonne-energietechnologieën in de context van gebouwen en mobiliteit en aanverwante energietechnologieën die opslag, verbeterde gebruikersinteracties en flexibiliteit van duurzame energie ondersteunen.

Cees Metz

Cees Metz is architect sinds 1988 en zelfstandig sinds 1993. In al die jaren heeft hij kennis en ervaring opgebouwd die strekt van woningbouw tot kantoren en zorgcentra; vanaf het programma van eisen tot en met de eindoplevering.
Metz architecten is actief in de gezondheidszorg met ouderen- en gehandicaptenhuisvesting; in de bedrijfssector met kantoren en bedrijfsgebouwen; in de recreatiesector met horecapaviljoens, vakantieverblijven en een museum en in de woningbouw, zowel particulier als seriematig.
Tegenwoordig verloopt geen project zonder uitvoerige aandacht voor duurzaamheid; waaronder de toepassing van zonnepanelen – bij voorkeur geintegreerd.

Criteria

De criteria voor de 2023 BIPV Award zijn:

Genomineerde projecten

Hermans Techniglaz - Aeres Hogeschool

Hermans Techniglaz heeft voor zowel het dak als de gevel in totaal 712 Powerglaz BIPV panelen geleverd, 400 panelen voor in het dak en 312 panelen voor in de gevel. Het totale vermogen is ruim 156.000 Wp waarvan 88.000 Wp in het dak geïnstalleerd.

Meer over dit project