Bekijk de andere projecten
Genomineerd

Kameleon Solar – Solar Paviljoen

Paviljoen

Stem op dit project

Informatie

376 zonnepanelen
7,32 kWp geïnstalleerd vermogen
135 m2 oppervlakte
Nieuwbouw
Ketelhuisplein, Eindhoven, Nederland
51.45, 5.46
2022
Anders
Kameleon Solar | Marjan van Aubel Studio | V8 Architects | Aldowa
Dak | Anders
Dakvullend | Anders
Gekleurd
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Nee
Bjørn Vijlbrief

In het kort

Voor de DDW is Kameleon Solar door Marjan van Aubel en V8 Architects benaderd om samen het gebogen dak van het Solar Paviljoen te realiseren. Na een introductie aan de diverse beschikbare kleur- en maatwerktechnieken is er een paviljoen ontworpen met gebogen dak met getegelde elementen in 7 kleuren.

Galerij

In detail

Een zintuigelijke ervaring en toont de schoonheid van een duurzame toekomst

Ontworpen door V8 Architects en Marjan van Aubel Studio, is tijdens de Dutch Design Week de kracht van de zon zien. Middels de nieuwste technieken en esthetische zonnepanelen van Kameleon Solar wordt er ter plekke energie en warmte gegenereerd. Voor de uitdagende montage is Aldowa ingeschakeld, waarmee Kameleon Solar vaker samenwerkt, zodat elk zonnepaneel lichtjes gekanteld en schuin in de grotere puzzel van het dak past. Het einderesultaat: een prachtig gegolfd effect waar het dak lijkt te zweven over het paviljoen. In de uitsparing ervaar je de ColorBlast zonnepanelen 360˚ om je heen!

’Zonne-energie heeft een nieuw perspectief nodig, een menselijker en een die onderdeel is van onze cultuur. Het is tijd voor Solar design en dit Paviljoen laat deze verandering zien.’ Marjan van Aubel

Het Solar Paviljoen is een energieke ontmoetingsplaats waarin je onderdeel wordt van de solar revolutie waar je op een poëtische manier zonne-energie ervaart. Het is gebouwd als centraal paviljoen voor de Dutch Design Week 2022 en geeft door zijn gebogen gekleurde oppervlak een nieuw soort ruimte en perspectief aan zonne energie. Zo zal je zien dat deze meer zijn dan gewone technische elementen en het verkent nieuwe manieren dit te integreren.

Ontworpen door V8 Architects samen met Marjan van Aubel Studio, die samen met Kameleon Solar werkte aan kleurrijke zonnepanelen met een gekleurde lichtdoorlatende print. De eenvoudige vorm van het paviljoen bestaat uit vier robuuste stalen masten waartussen een plaat van glazen zonnepanelen is gespannen. Het is volledig circulair en maakt gebruik van geleende standaard bouw- en energiecomponenten die terugkomen bij de eigenaren en partners. Daardoor kan elk onderdeel van dit paviljoen worden gedemonteerd en daarna opnieuw worden gebruikt.

Het paviljoen bestaat uit 3 verschillende plaatsen:

Het Zonneveld: Een korte reis door het dak geeft bezoekers zicht op een veld van speciaal ontworpen zonnepanelen van Marjan van Aubel Studio. Een spectaculaire ervaring van kleur en licht.

De Koof: Een intieme ruimte die de bezoeker afschermt en verwarmt door infraroodpanelen op zonne-energie.

De Cirkel: Onderdeel van de Solar Biënnale en beweegt mee met de activiteiten van de Biënnale, deze 5 meter reflecterende bank maakte je onderdeel van het paviljoen en biedt podium aan lezingen en performances.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.