Bekijk de andere projecten
Jury
award 2024 2e plaats

Kameleon Solar – Titaan

Zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

368 zonnepanelen
57,17 kWp geïnstalleerd vermogen
414 m2 oppervlakte
Renovatie
Saturnusstraat 95, Den Haag, Nederland
52.07, 4.34
2023
Kantoor
Kameleon Solar | Braaksma & Roos Architecten | Bijlbouw
Gevel
Geventileerde gevel
Gekleurd
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Nee
Bjørn Vijlbrief

In het kort

Op het terrein Binckhorst in Den Haag is onlangs de bouw van Titaan opgeleverd. De voormalige sigaretten- en tabaksopslagplaats werd getransformeerd tot een levendige broedplaats voor creatieve start-ups en bedrijven. Het gebouw heeft nu een extra verdieping, goed voor ruim 13.000 m² bedrijfsruimte.

Galerij

In detail

De nieuwe gevel bestaat uit een combinatie van geperforeerde panelen en ColorBlast® Design gekleurde zonnepanelen van Kameleon Solar.
In het ontwerp zijn enkele karakteristieke eigenschappen uit de geschiedenis behouden gebleven of zelfs benadrukt. Er werd ook zoveel mogelijk materiaal van de sloop hergebruikt voor de transformatie van het pand.

De Titaan transformeert
Titaan is een state-of-the-art innovatiehub van 13.000 m² om een thuis te geven aan bedrijven die het doel hebben om de wereld te verbeteren. Om deze ambitie te ondersteunen, biedt Titaan kantoren, programma’s, evenementen, makerspace-faciliteiten, living labs en een community van impactgedreven investeerders, marktleiders en studenten.

Bruisend gebouw voor innovatie en creatie
Gelegen op de hoek van de Saturnusstraat met uitzicht over het water, neemt De Titaan een centrale plek in de Binckhaven in; een dynamisch bedrijventerrein met een industrieel en rauw randje. De relatie tussen het gebouw en het water wordt onderstreept door dubbelhoge werkruimtes met grote glazen puien langs de kades. De oorspronkelijke draagconstructie is hergebruikt en waar nodig aangevuld. Rondom het nieuwe atrium zijn oude dakbalken teruggeplaatst, waarmee de sfeer in het hart van het gebouw is bepaald. Naast de gekleurde zonnepanelen van Kameleon Solar op de gevel, is het dak ook gevuld met PV-modules.

Behoud en circulair ontwerp
Aan de buitenzijde van het gebouw worden de ‘littekens’ in de bestaande bakstenen plint ingeboet met nieuw metselwerk. Door hiervoor een ander, contrasterend metselverband te gebruiken, vertellen ze het verhaal van het gebouw en zijn transformatie. Bovendien wordt de geschiedenis van het gebouw geïllustreerd op de gekleurde zonnepanelen langs de dakrand, die een zonnegordel vormen, vergelijkbaar met het ripple project. Hierop wordt een geabstraheerde afbeelding van tabaksbladeren geprint die verwijst naar de oorspronkelijke functie van het gebouw; opslag van tabak voor de naastgelegen Caballerofabriek. Deze zonnepanelen vormen een grotere eenheid met de geperforeerde aluminium panelen met een omgekeerd kleurenpalet.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.

Wat vindt de jury?

De jury

De BIPV Award bestaat om aandacht de trekken aan projecten die de pracht en kracht van BIPV duidelijk maken.
Hieronder leest u meer over de jury van de komende editie van de BIPV Award. Voor de 2024 BIPV Award kijken we naar projecten die in 2022 of 2023 zijn uitgevoerd of nog in uitvoering zijn!

Algemene informatie:

  • Deadline inzendingen: 22 januari 2024
  • Uitreiking: 12 maart 2024 in Solar Magazine
  • Exclusief artikel in Solar Magazine over het winnend project
  • Alle inzendingen worden op de website en op Linkedin in het zonnetje gezet
  • Zie de criteria onderaan deze bladzijde!

U kunt u project online inzenden, bekijk alvast hier de gegevens.

Dr. Pierluigi Bonomo

Met een doctoraat in Construction-Engineering/Architecture is Pierluigi actief als onderzoeker in R&D-projecten, industriële ontwikkelingen, design & test met industrieën, pilot constructies en sensibiliseringsactiviteiten op BIPV op federale, Europese en internationale schaal. Hij is lid van de expertgroep van Task 15 IEA-PVPS bij het International Energy Agency en hoofd van het innovatieve gebouwschilteam van BIPV bij SUPSI.

Angèle Reinders

Angèle Reinders is hoogleraar ‘Design of Sustainable Energy Systems’ aan de faculteit Mechanical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze streeft naar een optimaal gebruik en integratie van duurzame energietechnologieën in producten, gebouwen en lokale infrastructuren. In dit ontwerpgedreven onderzoeksthema worden verbeterde ontwerpen van duurzame energiesystemen verkend en ook ontwikkeld door middel van simulatie, prototyping en testen. Er bestaat een sterke interesse in geoptimaliseerde toepassingen van zonne-energietechnologieën in de context van gebouwen en mobiliteit en aanverwante energietechnologieën die opslag, verbeterde gebruikersinteracties en flexibiliteit van duurzame energie ondersteunen.

Cees Metz

Cees Metz is architect sinds 1988 en zelfstandig sinds 1993. In al die jaren heeft hij kennis en ervaring opgebouwd die strekt van woningbouw tot kantoren en zorgcentra; vanaf het programma van eisen tot en met de eindoplevering.
Metz architecten is actief in de gezondheidszorg met ouderen- en gehandicaptenhuisvesting; in de bedrijfssector met kantoren en bedrijfsgebouwen; in de recreatiesector met horecapaviljoens, vakantieverblijven en een museum en in de woningbouw, zowel particulier als seriematig.
Tegenwoordig verloopt geen project zonder uitvoerige aandacht voor duurzaamheid; waaronder de toepassing van zonnepanelen – bij voorkeur geintegreerd.

Annemiek Bles

Als projectleider Energie bij Brainport Development helpt Annemiek Bles met het versneld naar de markt brengen van innovaties op het gebied van solar en BIPV. De economische ontwikkelingsmaatschappij draagt bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen, zoals energie, met behulp van technologische innovaties uit de Brainportregio. Hier stuurt ze op het vergroten van de vraag naar solar en BIPV-innovaties door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, door het podium te bieden voor nieuwe technologieën en startups, het ontwikkelen van samenwerkingen en het toeleiden naar financiering.

Criteria

De criteria voor de 2024 BIPV Award zijn:

Genomineerde projecten

Kameleon Solar & Soltech - Zonnegevel Soltech fabriek

De zonnegevel van de nieuwe fabriek van Soltech toont het industriële erfgoed van Thor Park in Genk, België. Door het gebruik van diverse BIPV-toepassingen en zonnepanelen op het dak is de fabriek energiepositief en het productieproces CO2-neutraal.

Meer over dit project

Solarix - Villa Lichtenberg

Villa Lichtenberg is ontworpen als duurzame woning die energie- en onderhoudsarm is met een combinatie van unieke kwaliteiten. De villa ligt in een glooiend groen landschap met een dubbele woonlaag beneden, een slaapverdieping boven en een dakopbouw.

Meer over dit project

Kameleon Solar - Titaan

Op het terrein Binckhorst in Den Haag is onlangs de bouw van Titaan opgeleverd. De voormalige sigaretten- en tabaksopslagplaats werd getransformeerd tot een levendige broedplaats voor creatieve start-ups en bedrijven. Het gebouw heeft nu een extra verdieping, goed voor ruim 13.000 m² bedrijfsruimte.

Meer over dit project

Wienerberger - Renovatie jaren '30 woning met de Wevolt Zonnedakpan

Wonen in een karakteristieke, vrijstaande jaren dertig woning in Heemstede heeft niet alleen veel charme. Als het aankomt op duurzaamheid brengt het ook specifieke uitdagingen met zich mee. De Wevolt zonnedakpan bood uitkomst.

Meer over dit project

Hermans Techniglaz - Aeres Hogeschool

Hermans Techniglaz heeft voor zowel het dak als de gevel in totaal 712 Powerglaz BIPV panelen geleverd, 400 panelen voor in het dak en 312 panelen voor in de gevel. Het totale vermogen is ruim 156.000 Wp waarvan 88.000 Wp in het dak geïnstalleerd.

Meer over dit project