Bekijk de andere projecten

Kameleon Solar – Titaan

Zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

368 zonnepanelen
57,17 kWp geïnstalleerd vermogen
414 m2 oppervlakte
Renovatie
Saturnusstraat 95, Den Haag, Nederland
52.07, 4.34
2023
Kantoor
Kameleon Solar | Braaksma & Roos Architecten | Bijlbouw
Gevel
Geventileerde gevel
Gekleurd
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Nee
Bjørn Vijlbrief

In het kort

Op het terrein Binckhorst in Den Haag is onlangs de bouw van Titaan opgeleverd. De voormalige sigaretten- en tabaksopslagplaats werd getransformeerd tot een levendige broedplaats voor creatieve start-ups en bedrijven. Het gebouw heeft nu een extra verdieping, goed voor ruim 13.000 m² bedrijfsruimte.

Galerij

In detail

De nieuwe gevel bestaat uit een combinatie van geperforeerde panelen en ColorBlast® Design gekleurde zonnepanelen van Kameleon Solar.
In het ontwerp zijn enkele karakteristieke eigenschappen uit de geschiedenis behouden gebleven of zelfs benadrukt. Er werd ook zoveel mogelijk materiaal van de sloop hergebruikt voor de transformatie van het pand.

De Titaan transformeert
Titaan is een state-of-the-art innovatiehub van 13.000 m² om een thuis te geven aan bedrijven die het doel hebben om de wereld te verbeteren. Om deze ambitie te ondersteunen, biedt Titaan kantoren, programma’s, evenementen, makerspace-faciliteiten, living labs en een community van impactgedreven investeerders, marktleiders en studenten.

Bruisend gebouw voor innovatie en creatie
Gelegen op de hoek van de Saturnusstraat met uitzicht over het water, neemt De Titaan een centrale plek in de Binckhaven in; een dynamisch bedrijventerrein met een industrieel en rauw randje. De relatie tussen het gebouw en het water wordt onderstreept door dubbelhoge werkruimtes met grote glazen puien langs de kades. De oorspronkelijke draagconstructie is hergebruikt en waar nodig aangevuld. Rondom het nieuwe atrium zijn oude dakbalken teruggeplaatst, waarmee de sfeer in het hart van het gebouw is bepaald. Naast de gekleurde zonnepanelen van Kameleon Solar op de gevel, is het dak ook gevuld met PV-modules.

Behoud en circulair ontwerp
Aan de buitenzijde van het gebouw worden de ‘littekens’ in de bestaande bakstenen plint ingeboet met nieuw metselwerk. Door hiervoor een ander, contrasterend metselverband te gebruiken, vertellen ze het verhaal van het gebouw en zijn transformatie. Bovendien wordt de geschiedenis van het gebouw geïllustreerd op de gekleurde zonnepanelen langs de dakrand, die een zonnegordel vormen, vergelijkbaar met het ripple project. Hierop wordt een geabstraheerde afbeelding van tabaksbladeren geprint die verwijst naar de oorspronkelijke functie van het gebouw; opslag van tabak voor de naastgelegen Caballerofabriek. Deze zonnepanelen vormen een grotere eenheid met de geperforeerde aluminium panelen met een omgekeerd kleurenpalet.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.