Bekijk de andere projecten
Genomineerd

Plushuis B.V. – Bio-based optopper jaren ’50 woning

Zonnedak

Stem op dit project

Informatie

15 zonnepanelen
5,4 kWp geïnstalleerd vermogen
5.000 kWh energieproductie per jaar
25 m2 oppervlakte
Renovatie
Mozartstraat, Arnhem, Netherlands
2022
Enkele woning
Plushuis B.V. | Solention B.V.
Dak
Indak | Dakvullend
Zwart/donkerblauw
Opaak
Standaardmaten
BIPV-T: Nee
David Berg / Nicolaas van Everdingen (Plushuis)

In het kort

Deze biobased optopper met BIPV is de kers op de taart van een grote vernieuwbouwing van een jaren ’50 woning.

Een grondige energetische renovatie is gecombineerd met het plaatsen van een dakopbouw met BIPV.

Klanten en wijkbewoners zijn vol lof over het bereikte resultaat.

Galerij

In detail

Deze biobased optopper met BIPV is de kers op de taart van een grote vernieuwbouwing van een jaren ’50 woning die in 2022 is opgeleverd.

Deze klanten hadden opdak-zonnepanelen en wilden een grondige energetische renovatie combineren met het plaatsen van een dakopbouw. Daarbij moest de opbrengst aan zonne-energie gemaximaliseerd worden tegen minimale kosten.

Adviesbureau Plushuis uit Ede werd gevraagd om mee te denken over de integrale aanpak van “de goede spullen in de goede thermische schil”. Samen met Koudijs Architecten, aannemer Randewijk uit Veenendaal en leverancier van het BIPV-systeem Solention uit Bennekom is tot dit fraaie plan gekomen. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteiten, beter bekend als “de welstand”, heeft zich danig tegen het ontwerp aanbemoeid tot uiteindelijk in goed overleg tot het nu uitgevoerde plan is gekomen.

Het dakoppervlak is met BIPV van Solarwatt glas-op-glas-modules in GSE indak-montage-systeem maximaal uitgenut, waardoor ook zo min mogelijk zinkwerk als randafwerking nodig was.

Ook de wens van de bewoners om zoveel mogelijk partijen uit de regio te betrekken is goed gelukt: Alle betrokken adviserende en uitvoerende partijen zijn afkomstig van de Veluwe. Daarnaast zijn zowel de Solarwatt modules als de 3-fase SMA string-omvormer “Made in Germany”.

Nicolaas van Everdingen van Plushuis BV over die weloverwogen systeemkeuzen: “Wij zien in onze jarenlange monitoring van vele PV-systemen dat de string-omvormers in onbeschaduwde daken zoals hier beter presteren dan de omvormers met optimizers”.

Klanten en wijkbewoners zijn vol lof over het bereikte resultaat.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.