Bekijk de andere projecten
Genomineerd

Saint-Gobain Solutions – Centrumplan Berkel

Zonnedak & Zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

775 zonnepanelen
97,4 kWp geïnstalleerd vermogen
792 m2 oppervlakte
Nieuwbouw
Berkel en Rodenrijs, Nederland
51.99554796439145, 4.473708655611977
2024
Woningbouw - flatgebouw(en)
Saint-Gobain Solutions | rphs+ | Oranjedak | ABB Bouwgroep | Waaijer Projectrealisatie
Dak | Gevel
Dakvullend
Geventileerde gevel
Gekleurd
Opaak
Standaardmaten
BIPV-T: Nee
Photostuip

In het kort

Bij dit appartementengebouw lopen de zonnepanelen van de gevel over naar het schuine dak. Zo ontstaat een geslaagde integratie van BIPV in het ontwerp. De bronskleurige zonnepanelen zijn dynamisch van kleur, waardoor de kleurbeleving per lichtinvalshoek en/of kijkhoek telkens anders is.

Galerij

In detail

Het appartementengebouw Alluvium in Centrumplan Berkel bestaat uit 16 luxe appartementen en 1 riant penthouse. Voor de energieopwekking is gebruik gemaakt van zonnepanelen van het ENERGYFACADE CIGS BIPV-systeem van Saint-Gobain Solutions. De zonnepanelen zijn toegepast op zowel de gevel als het dak en hebben een geïnstalleerd vermogen van 97.341 Wp.

Ontwerp
De bronskleurige zonnepanelen zijn frameloos en volledig geïntegreerd in het ontwerp en lopen van de gevel direct over naar het dak. De architect heeft speciaal gekozen voor dynamische bronskleurige panelen, waarbij de kleurbeleving afhankelijk is van de invalshoek van het licht en/of de kijkhoek. Dit geeft het gebouw een uniek, levendig karakter en is daarmee een duurzame eyecatcher in het Centrumplan Berkel.

Het systeem
ENERGYFACADE CIGS van Saint-Gobain Solutions is een modulair BIPV-systeem op basis van geavanceerde dunnefilm technologie (CIGS). In dit project is grotendeels met standaardmaten gewerkt. Voor specifieke aansluitingen zijn de panelen in de lengte aangepast (91 stuks). De zonnepanelen worden volledig en volautomatisch geproduceerd in Europa en het systeem heeft een brandklasse van B-s2, d0 conform EN 13501-1. De zonnepanelen hebben daarnaast een uitstekende milieuklasse en lage schaduwkosten (MKI) conform de Milieudatabase.

Projectadvisering
Omdat ieder project uniek is, denken de adviseurs van Saint-Gobain Solutions van concept tot en met realisatie mee met de ontwerper en gevelbouwer/installateur. Ze kijken mee naar de gewenste uitstraling van het gebouw en optimaliseren de geveldetaillering. Daarbij zorgen ze ervoor dat aan de gewenste eisen voor brandveiligheid, energieopwekking en constructieve veiligheid wordt voldaan.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.