Bekijk de andere projecten

Solarix – Hoofdkantoor Adyen

Zonnedak

Stem op dit project

Informatie

49 m2 oppervlakte
Renovatie
Amsterdam, Nederland
2022
Kantoor
Solarix | Solar Engineers | Energie Anders | Equans | Van Wijnen
Dak
Anders
Gekleurd
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Ja

In het kort

In het hart van Amsterdam is het lege warenhuis van Hudson’s Bay omgebouwd tot het nieuwe hoofdkantoor van online-betaalplatform Adyen. Als onderdeel van de verduurzaming van dit monumentale pand, verzorgt Solarix speciaal ontworpen zonnepanelen in een mat zwarte kleur.

Galerij

In detail

CIRCULAIR BOUWEN
Bij de herontwikkeling van het monumentale pand staat de duurzame en circulaire visie van Adyen centraal, welke goed aansluit op de visie van Solarix om de energietransitie te versnellen.
Zo is een van Adyens belangrijkste wensen om de reeds aanwezige materialen zo veel mogelijk te gebruiken. Volgens vestigingsdirecteur Wesly Verhaert gaat Adyen “voor het BREEAM-certificaat Very Good tot Excellent, een kwaliteitslabel voor minimale milieu-impact tijdens de bouw en de operationele fase daarna.’

Naast het hergebruiken van materialen zocht Adyen tevens naar de mogelijkheid om energie op te wekken met één van de drie nieuwe kantoorpanden. Roy Leegwater, projectleider bij ENGIE Services West, vertelt: “Door zonnepanelen te plaatsen en de restaurantkeuken anders te ontwerpen, worden Rokin 49 en de Vleeshal gasloze gebouwen.”

Gezien de monumentale status van de panden, zoals de oude Vleeshal, zijn reguliere zonnepanelen op het dak echter geen optie. Architect Rijnboutt en opdrachtgever ENGIE kozen dan ook voor een esthetische oplossing met de design zonnepanelen van Solarix.

SOLARIX ZONNEDAK
Het lag voor de hand een van de schuine daken van de Vleeshal te voorzien van zonnepanelen. Mede door de ligging in het centrum van Amsterdam en de bijbehorende welstandseisen was het van belang dat de zonnepanelen pasten in het beeld van de monumentale binnenstand én niet teveel glansden. Tevens moest de maatvoering van de zonnepanelen stroken met het aanwezige ritme van het gebouw. Solarix zocht samen met de architect naar een matzwarte kleur die het meest overeenkomt met de bestaande dakpanelen én naar een mooie maatvoering. Daarnaast werd een montagesysteem toegepast geschikt voor glas/glas panelen zonder kader. De maatwerk esthetische zonnepanelen werden zo gecombineerd met een fraai, vrijwel onzichtbaar montagesysteem.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.