Bekijk de andere projecten
Genomineerd

Solinso – Carport, tuinoverkapping en dakrenovatie te Venlo

Zonnedak

Stem op dit project

Informatie

123 zonnepanelen
11,66 kWp geïnstalleerd vermogen
7.300 kWh energieproductie per jaar
70 m2 oppervlakte
Renovatie
Venlo, Nederland
2022
Enkele woning
Solinso | Hermans Technisolar | Solar Crew | Sijbers Bouw- en Timmerbedrijf
Dak
Indak | Zonnedakpan
(Semi-)transparant
Doorschijnend
Maatwerk
BIPV-T: Nee

In het kort

De eigenaren van de woning zijn voormalige glastuinbouwers met een groot hart voor duurzaamheid. De woning ligt qua bezonning niet ideaal, maar juist daarom willen ze graag een voorbeeld stellen van wat er wél allemaal mogelijk is met hun dak en overkappingen om energie op te wekken.

Galerij

In detail

De woningeigenaren hebben Solinso in 2020 benaderd met hun bijzondere vraag om bij hun dakrenovatie Solinso Mystiek toe te kunnen passen op de meest gunstig gelegen daken, zodanig dat ze er ook qua energetisch rendement nog voldoende over aan zouden houden.

Het betreft een vrijstaande woning met dakdelen exact op alle windrichtingen georiënteerd. De oostzijde, wat het grootste dakdeel betreft, ligt echter grotendeels onder de bomen ligt. Het zuidelijk, westelijk en noordelijk dak zijn minder groot, maar door de lagere dakhelling kan daar toch nog een behoorlijke opwek van energie plaatsvinden en wordt bovendien de productie van zonnepanelen-energie over de dag verspreid.

Het is daarnaast een wens van de bewoners om een carport te bouwen die ook zonne-energie opwekt en tegelijkertijd lichtdoorlatend is. Hieronder willen ze graag hun elektrische auto direct met zonne-energie kunne opladen. En een ‘klein’ zonne-energie kunstwerk c.q. overkappingen de tuin, die wat beschutting geeft aan de achteruitgang van de woning.
De meeste ‘gangbare’ bifacial’ panelen geven hierin te weinig mogelijkheden om te spelen met lichtinval, maatvoering en dichtheid van de zonnecellen op elkaar. Bovendien is het frame ook niet altijd even fraai. Een frameloos paneel was gewenst om dat in de staalconstructie naar eigen ontwerp te kunnen verwerken.

Het meest lastige in dit proces was om precies die partijen bij elkaar te brengen die konden bieden wat de
woningeigenaren wilden, zonder dat dat ten koste zou gaan van efficiëntie, energie-opwek capaciteit en esthetiek.
Meerdere partijen hebben aangeschoven en zijn weer afgevallen om uiteindelijk tot een productieve samenwerking te komen tussen de in het project genoemde 4 partijen. Het staalwerk komt daarnaast bij een relatie van de woningeigenaren vandaan en is ook volledig op maat gemaakt. Met de prachtige BIPV overkappingen heeft de woning ook een verwijzing gekregen naar het arbeidsverleden van de bewoners als (duurzame) ondernemers in de glastuinbouw. We danken de eigenaren voor het vertrouwen en de vruchtbare samenwerking.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.