Bekijk de andere projecten
Genomineerd

Soluxa – Zonnegevel Stadskantoor Zwolle

Zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

55 zonnepanelen
17,5 kWp geïnstalleerd vermogen
13.500 kWh energieproductie per jaar
105 m2 oppervlakte
Renovatie
Lübeckplein 2, Zwolle, Nederland
52.5029347, 6.0914012
2023
Kantoor
Soluxa | Salverda Bouw | croonwolter&dros | Slim Solar Systems B.V.
Gevel
Geventileerde gevel
Gekleurd
Semi-transparant
Standaardmaten
BIPV-T: Nee
Wilbert Bijzitter, Jurjen van Dijk

In het kort

De gekleurde zonnegevel voor het Stadskantoor van Zwolle is gemaakt door Soluxa. De zonnepanelen gaan op in de architectuur van het gebouw. Onderscheidend is de hoge efficiëntie en de oppervlakte van de gevel. Het project heeft een terugverdientijd van rond de zeven jaar.

Galerij

In detail

“Ik had helemaal niet gezien dat het zonnepanelen waren, ik vond het gewoon een mooie gevel.”
Aldus een medewerker van het Stadskantoor.

De zonnepanelen, gekleurd in terracotta, hebben een vermogen van 170 wattpiek per vierkante meter, een efficiëntie van meer dan 18 procent en zijn voorzien van 120 gehalveerde zonnecellen. De totale capaciteit van de zonnegevel bedraagt 17,5 kilowattpiek. Om perfect bij het gebouw te passen, zijn de panelen behandeld met de gepatenteerde Vibrant-coating van Soluxa.

Dit zonnegevelproject in Overijssel is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van de provincie, de gemeenten Zwolle en Hardenberg, en woningcorporaties. Hun doel was het vinden van innovatieve oplossingen voor het verduurzamen van woningen, het toekomstbestendig maken van voorzieningen en het opslaan van energie. Soluxa bracht het idee van een gekleurde zonnegevel naar voren. Zowel de gemeente Zwolle als de provincie Overijssel onderzochten de mogelijkheid om deze op hun eigen gebouwen te plaatsen.
Naast de zonnegevel op het Zwolse Stadskantoor is er nu ook een gekleurde zonnegevel te vinden op het Provinciehuis Overijssel, dat eveneens in Zwolle staat. Beide gekleurde gevels hebben een terugverdientijd van 7 jaar. Bij deze projecten zijn de zonnegevels over de bestaande gevelbekleding geplaatst. Als de zonnepanelen in plaats van reguliere gevelbekleding worden geïnstalleerd, kan de terugverdientijd zelfs slechts 2 jaar bedragen.
Grote raamloze gevels, zoals die van kopgevels van appartementencomplexen, zijn bijzonder geschikt voor zonnegevels.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.