Bekijk de andere projecten
Genomineerd

Viridian Solar – Heilig Hartkerk Breda

Zonnedak

Stem op dit project

Informatie

64 zonnepanelen
20,48 kWp geïnstalleerd vermogen
18.200 kWh energieproductie per jaar
105 m2 oppervlakte
Monument
Baronielaan 22, Breda, Nederland
51.57795, 4.77725
2023
Anders
Viridian Solar | Lei Import BV (Solaroof zonne-energie powered by Lei Import) | Ecotecworld Nederland | Walter Verhoeven BV - Loodgieters- & leidekkersbedrijf | Hoppenbrouwers Techniek | De Bonth van Hulten | Architecten HMV | MEMO Projectontwikkeling
Dak
Indak
Zwart/donkerblauw
Opaak
Standaardmaten
BIPV-T: Nee

In het kort

In 2004 kreeg de vervallen Heilig Hartkerk in Breda de beschermde status van rijksmonument. Dit gebouw is nu in zijn oude glorie hersteld en biedt ruimte voor twintig appartementen. Als onderdeel van de herontwikkeling zijn Viridian Solar Clearline fusion dakgeïntegreerde zonnepanelen gebruikt.

Galerij

In detail

Het indakzonnepanelensysteem Clearline fusion van de fabrikant Viridian Solar is toegepast in een herbestemming van het rijksmonument Heilig Hartkerk te Breda. Deze kerk dichtbij het stadscentrum van Breda is sinds 1986 niet meer in gebruik voor het houden van erediensten. In het jaar 2000 werd een sloopvergunning afgegeven, maar deze sloop werd niet uitgevoerd onder andere vanwege een bezetting door krakers. De sloopvergunning werd later ingetrokken en in het jaar 2004 kreeg de op dat moment vervallen kerk de beschermde status van rijksmonument. Het betreft het eerste rijksmonument in Nederland waarbij Clearline fusion-indakzonnepanelen in het zicht zijn geïnstalleerd.

Dit gebouw is nu in zijn oude glorie hersteld en biedt ruimte voor huisvesting. In deze oude kerk zijn nu door De Bonth van Hulten twintig appartementen gerealiseerd. De Bonth van Hulten legt zich toe op restauraties, renovaties en herbestemmingen en is onderdeel van de VolkerWessels-groep. Dit herbestemmingsproject is begeleid door Architecten HMV. Dit architectenbureau is onder andere gespecialiseerd in herbestemmingsprojecten van monumenten. De ontwikkeling van dit project was in handen van MEMO Projectontwikkeling dat veel brede kennis en vaardigheden heeft in het transformeren van monumenten en kerken.

Een van de andere deelnemende partijen binnen het samenwerkingsverband was Lei Import BV. Dit bedrijf leverde in samenwerking met Ecotecworld Nederland de Viridian Solar Clearline fusion-indakzonnepanelen plus bijbehorende gootstukken en de overige materialen voor de vernieuwing van het indrukwekkende leien kerkdak. Op de schuine daken rondom de balkons van de appartementen zijn de indakzonnepanelen rand tegen rand geplaatst. De installatie van deze dakgeïntegreerde solar PV werd uitgevoerd door Leidekkersbedrijf Walter Verhoeven BV en Hoppenbrouwers Techniek. Basis hiervoor was het zorgvuldig uitgewerkte voorontwerp opgesteld door het team van de designservice van Viridian Solar.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.