Bekijk de andere projecten
Jury
award 2024 3e plaats

Wienerberger – Renovatie jaren ’30 woning met de Wevolt Zonnedakpan

Zonnedak

Stem op dit project

Informatie

1100 zonnepanelen
11 kWp geïnstalleerd vermogen
10.000 kWh energieproductie per jaar
104 m2 oppervlakte
Renovatie
Heemstede, Nederland
2023
Enkele woning
Wienerberger | Konrad Roof Technology
Dak
Zonnedakpan
Zwart/donkerblauw
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Nee
Wienerberger B.V.

In het kort

Wonen in een karakteristieke, vrijstaande jaren dertig woning in Heemstede heeft niet alleen veel charme. Als het aankomt op duurzaamheid brengt het ook specifieke uitdagingen met zich mee. De Wevolt zonnedakpan bood uitkomst.

Galerij

In detail

Marc Groenewegen, een ondernemer in de energietransitie, renoveerde zijn karakteristieke jaren dertig woning in Heemstede met de Wevolt Zonnedakpan, tevreden kijkt hij terug op een succesvol project. Samen met zijn vrouw Selma en hun twee dochters heeft hij in de afgelopen jaren stapsgewijs het huis verduurzaamd. Dit omvatte onder andere het vervangen van de cv-ketel, isolatie van spouwmuur en vloer, en de installatie van een hybride Quatt warmtepomp.

Recent renoveerde hij het dak, waarbij de keuze viel op Wevolt zonnedakpannen. Marc koos deze vanwege de karakteristieke uitstraling en het vermogen om gelijkmatig energie op te wekken. In samenwerking met Konrad Roof Technology werden ongeveer 1.200 zonnedakpannen geïnstalleerd op een dakoppervlak van 220 vierkante meter. De installatie duurde bijna zes weken, maar het resultaat overtrof de verwachtingen. De zonnedakpannen zijn nauwelijks zichtbaar vanaf de straat, waardoor ze naadloos aansluiten op het uiterlijk van normale dakpannen. Hiermee wordt de authentieke uitstraling van het dak behouden.

Het systeem is sinds medio maart actief en presteert goed. Op zonnige dagen wordt al snel 35-40 kWh per dag opgewekt, wat naar verwachting meer dan 10.000 kWh per jaar zal opleveren. De zonnedakpannen zijn geplaatst op de zuid-, oost- en westzijde van het dak, waardoor er gedurende de hele dag gelijkmatig energie wordt opgewekt. Ongeveer 60% van deze energie wordt zelf gebruikt, en met de toevoeging van een thuisbatterij zal dit naar verwachting verder toenemen. Marc benadrukt dat de verduurzaming niet alleen een financiële keuze was, maar ook gedreven werd door de wens om bij te dragen aan de energietransitie en klimaatverandering.

Lees het hele verhaal op: www.wienerberger.nl/referentie/renovatie/jaren-dertig-woning-met-wevolt-zonnedakpan-heemstede.html

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.

Wat vindt de jury?

De jury

De BIPV Award bestaat om aandacht de trekken aan projecten die de pracht en kracht van BIPV duidelijk maken.
Hieronder leest u meer over de jury van de komende editie van de BIPV Award. Voor de 2024 BIPV Award kijken we naar projecten die in 2022 of 2023 zijn uitgevoerd of nog in uitvoering zijn!

Algemene informatie:

  • Deadline inzendingen: 22 januari 2024
  • Uitreiking: 12 maart 2024 in Solar Magazine
  • Exclusief artikel in Solar Magazine over het winnend project
  • Alle inzendingen worden op de website en op Linkedin in het zonnetje gezet
  • Zie de criteria onderaan deze bladzijde!

U kunt u project online inzenden, bekijk alvast hier de gegevens.

Dr. Pierluigi Bonomo

Met een doctoraat in Construction-Engineering/Architecture is Pierluigi actief als onderzoeker in R&D-projecten, industriële ontwikkelingen, design & test met industrieën, pilot constructies en sensibiliseringsactiviteiten op BIPV op federale, Europese en internationale schaal. Hij is lid van de expertgroep van Task 15 IEA-PVPS bij het International Energy Agency en hoofd van het innovatieve gebouwschilteam van BIPV bij SUPSI.

Angèle Reinders

Angèle Reinders is hoogleraar ‘Design of Sustainable Energy Systems’ aan de faculteit Mechanical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze streeft naar een optimaal gebruik en integratie van duurzame energietechnologieën in producten, gebouwen en lokale infrastructuren. In dit ontwerpgedreven onderzoeksthema worden verbeterde ontwerpen van duurzame energiesystemen verkend en ook ontwikkeld door middel van simulatie, prototyping en testen. Er bestaat een sterke interesse in geoptimaliseerde toepassingen van zonne-energietechnologieën in de context van gebouwen en mobiliteit en aanverwante energietechnologieën die opslag, verbeterde gebruikersinteracties en flexibiliteit van duurzame energie ondersteunen.

Cees Metz

Cees Metz is architect sinds 1988 en zelfstandig sinds 1993. In al die jaren heeft hij kennis en ervaring opgebouwd die strekt van woningbouw tot kantoren en zorgcentra; vanaf het programma van eisen tot en met de eindoplevering.
Metz architecten is actief in de gezondheidszorg met ouderen- en gehandicaptenhuisvesting; in de bedrijfssector met kantoren en bedrijfsgebouwen; in de recreatiesector met horecapaviljoens, vakantieverblijven en een museum en in de woningbouw, zowel particulier als seriematig.
Tegenwoordig verloopt geen project zonder uitvoerige aandacht voor duurzaamheid; waaronder de toepassing van zonnepanelen – bij voorkeur geintegreerd.

Annemiek Bles

Als projectleider Energie bij Brainport Development helpt Annemiek Bles met het versneld naar de markt brengen van innovaties op het gebied van solar en BIPV. De economische ontwikkelingsmaatschappij draagt bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen, zoals energie, met behulp van technologische innovaties uit de Brainportregio. Hier stuurt ze op het vergroten van de vraag naar solar en BIPV-innovaties door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, door het podium te bieden voor nieuwe technologieën en startups, het ontwikkelen van samenwerkingen en het toeleiden naar financiering.

Criteria

De criteria voor de 2024 BIPV Award zijn:

Genomineerde projecten

Kameleon Solar & Soltech - Zonnegevel Soltech fabriek

De zonnegevel van de nieuwe fabriek van Soltech toont het industriële erfgoed van Thor Park in Genk, België. Door het gebruik van diverse BIPV-toepassingen en zonnepanelen op het dak is de fabriek energiepositief en het productieproces CO2-neutraal.

Meer over dit project

Solarix - Villa Lichtenberg

Villa Lichtenberg is ontworpen als duurzame woning die energie- en onderhoudsarm is met een combinatie van unieke kwaliteiten. De villa ligt in een glooiend groen landschap met een dubbele woonlaag beneden, een slaapverdieping boven en een dakopbouw.

Meer over dit project

Kameleon Solar - Titaan

Op het terrein Binckhorst in Den Haag is onlangs de bouw van Titaan opgeleverd. De voormalige sigaretten- en tabaksopslagplaats werd getransformeerd tot een levendige broedplaats voor creatieve start-ups en bedrijven. Het gebouw heeft nu een extra verdieping, goed voor ruim 13.000 m² bedrijfsruimte.

Meer over dit project

Wienerberger - Renovatie jaren '30 woning met de Wevolt Zonnedakpan

Wonen in een karakteristieke, vrijstaande jaren dertig woning in Heemstede heeft niet alleen veel charme. Als het aankomt op duurzaamheid brengt het ook specifieke uitdagingen met zich mee. De Wevolt zonnedakpan bood uitkomst.

Meer over dit project

Hermans Techniglaz - Aeres Hogeschool

Hermans Techniglaz heeft voor zowel het dak als de gevel in totaal 712 Powerglaz BIPV panelen geleverd, 400 panelen voor in het dak en 312 panelen voor in de gevel. Het totale vermogen is ruim 156.000 Wp waarvan 88.000 Wp in het dak geïnstalleerd.

Meer over dit project