Bekijk de andere projecten

ZigZagSolar – Dempsey flat

Zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

200 zonnepanelen
24 kWp geïnstalleerd vermogen
16.000 kWh energieproductie per jaar
Renovatie
Dempseystraat, Sittard, Nederland
51.01, 5.85
2021
Woningbouw - flatgebouw(en)
ZigZagSolar
Gevel
Geventileerde gevel
Gekleurd
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Nee

In het kort

Twee gevels van de Dempsey flat in Sittard zijn voorzien van gebouw-geïntegreerde zonnegevels waarop kunstwerken te zien zijn. Op deze manier zijn de gevels passend geïntegreerd in de omgeving. Het gaat in totaal om 200 zonnepanelen die samen goed zijn voor een opbrengst van 16.000 kWh per jaar.

Galerij

In detail

In opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg zijn in december 2021 de oost- en zuidgevel van de Dempsey flat in Sittard bekleed met ZigZagSolar zonnepanelen, die zowel maximaal rendement als volledige architectonische vrijheid bieden. Een bijzonder project met een fantastisch resultaat dat passend integreert in de omgeving.

De bewoners van de flat mochten zelf kiezen uit een aantal ‘street art’ varianten, welke zijn uitvergroot op de gevel. Er is een weersbestendige print aangebracht op de decoratieve reflectie-panelen. De zonnepanelen zijn onaangetast gebleven zodat zij maximaal presteren en gemakkelijker gerecycleerd kunnen worden.

Een ander belangrijk voordeel is dat met deze werkwijze de mooiste kleuren met de meest precieze kleuren-reproduceerbaarheid kunnen worden gebruikt. Aan de gevels zijn in totaal 200 smalle zonnepanelen aangebracht die samen goed zijn voor een opbrengst van 16.000 kWh per jaar. Deze energie komt ten goede aan het gemeenschappelijke energieverbruik in de flat. Voor de bewoners betekent dit een mooie besparing op hun servicekosten. Tijdens de montage van de ZigZagSolar-gevel werden de bewoners niet gestoord in hun privacy en hoefden zij de woning niet te verlaten.

ZigZagSolar werkte voor dit project samen met creatieve professionals zoals FWP Architectuur en GOMAD Urban Art Studio.

De werken met de titels Peace en Freedom zijn afkomstig van graffitikunstenaar Marcus Debie van GOMAD Urban Art Studio. Op de ene gevel speelt de duif een rol en op de andere de vlinder. De duif, vliegend boven klappende handen, staat symbool voor de vrede. Op de andere gevel staat een hand die de vlinder liefdevol aanraakt. De vlinder die zijn vleugels uitslaat staat symbool voor vrijheid. Het groen op de achtergrond verwijst naar de natuur. Hier worden het duurzaamheidsaspect én de verbinding van mens en natuur in één kunstwerk met elkaar verweven.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.