Bekijk de andere projecten

ZigZagSolar – Gymzaal Rodaristraat

Zonnegevel

Stem op dit project

Informatie

30 zonnepanelen
3.600 kWp geïnstalleerd vermogen
3.000 kWh energieproductie per jaar
Renovatie
Rodaristraat 35, Rotterdam, Nederland
2024
Recreatie
ZigZagSolar
Gevel
Gekleurd
Opaak
Maatwerk
BIPV-T: Nee

In het kort

Rotterdam heeft het voornemen koploper te worden op het gebied van zonne-energie. Naast verduurzaming hebben zij ook oog voor de kwaliteit van de omgeving. Als dé meest verticale stad van Nederland wil zij niet alleen de daken maar ook de gevels gebruiken voor de opwek van zonne-energie.

Galerij

In detail

Rotterdam heeft het voornemen koploper te worden op het gebied van zonne-energie. De ruimte is schaars, zeker in zo’n dichtbevolkte stad als Rotterdam. Naast verduurzaming hebben zij ook oog voor de kwaliteit van de omgeving.

Rotterdam streeft naar een meervoudig ruimtegebruik. Als dé meest verticale stad van Nederland wil zij niet alleen de daken maar ook de gevels gebruiken voor de opwek van zonne-energie. Zo worden de gebouwen optimaal benut.

De Gemeente Rotterdam is gestart met dit bijzondere project en wil graag leren hoe duurzame energie op te wekken. ZigZagSolar kan zeker bijdragen aan een duurzamer Rotterdam met zonnepanelen aan de gevel. Deze produceren juist energie als de zon laag staat en de vraag naar energie het grootst is: wanneer iedereen
’s morgens de dag opstart, zich voorbereidt op de avond of in de winter liever binnen blijft.

Omdat Sportbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam de gevel aan de zuidkant van Schoolsportcomplex Rodaristraat in Prinsenland grondig én esthetisch aan de buitenzijde wilden verduurzamen, zijn 30 geïntegreerde glas/glas ZigZagSolar zonnepanelen met een afbeelding aangebracht. De ZIG bestaat uit het zonnepaneel dat naar de zon wijst. De ZAG bestaat uit composiet-elementen waarop een plattegrond van de omgeving van de gymzaal is geprint, die vanaf de straat goed zichtbaar is.

Het resultaat is een energieleverende zonnegevel goed voor tientallen jaren duurzame en goedkope elektriciteit van meer dan 3.000 kWh per jaar. Met de bespaarde en de gegenereerde energie wordt de emissie van ongeveer 1.100 CO2, gelijk aan 80 bomen per jaar, vermeden.

Breng je stem uit

Elk jaar wordt er een BIPV Publieksaward uitgereikt voor het project die door de bezoekers van de BIPV Nederland website wordt gekozen als favoriete project. Door jouw e-mailadres in te vullen, breng jij jouw stem uit voor dit project. Let wel op, jouw stem telt maar voor één project dit jaar!
U kunt per e-mailadres maximaal één stem uitbrengen.
Stem op dit project
Er is een bevestigingsmail verzonden naar het ingevoerde e-mailadres. Klik op de link in de mail om uw stem definitief uit te brengen.