Bekijk meer nieuwsberichten

Solar Visuals – Station Naarden-Bussum

12 januari 2022

Inzending BIPV Award 2021

Informatie

Projectnaam: Station Naarden-Bussum
Type toepassing: Zonnegevel
Betrokkenen: Solar Visuals, UNStudio, ProRail
Website Solar Visuals: www.solarvisuals.nl

In het kort

Bij treinstation Naarden-Bussum is onlangs in opdracht van ProRail een betonnen huisje langs het spoor voorzien van een fraaie historische voorstelling.

Afbeeldingen

In detail

Het bijzondere daarvan is dat de afbeelding wordt gevormd door een groot aantal esthetische zonnepanelen. Hierbij is de voorkant van de panelen voorzien van mat glas waardoor er minder reflectie is. De komende periode onderzoekt TNO hoe de zonnepanelen presteren onder uiteenlopende omstandigheden. Er is daartoe in dit project zelfs op de noordzijde PV geïnstalleerd. Alle zijden zijn voorzien van temperatuur sensoren om de effecten van temperatuur op het vermogen te kunnen monitoren.

Wellicht hebben jullie het ook al op Linkedin gezien. Dit project in opdracht van ProRail is in samenwerking met TNO tot stand gekomen. We hebben vanuit Solar Visuals het project geleid en de hele installatie van de gevelbouw en e-montage meegenomen naast de fabricage van de bijzondere panelen. Solar Visuals heeft het ontwerp van UNStudio vertaald in een specifiek nieuw random punten patroon dat een rustig beeld geeft van dichtbij en van veraf een mooie weergave van het beeld zonder te veel efficiëntie verlies. De visual zorgt maar voor een verlies van 20% van het vermogen.

Ook nieuw in dit project is dat we een matte versie hebben gemaakt van de zonnepanelen en aluminium zetwerk voor de hoeken. Het ontwerp van UNStudio loopt door rondom het hele gebouw en is blind gemonteerd.