Bekijk meer nieuwsberichten

Terugblik workshop Praktijkervaringen en uitdagingen zonne-energie 2.0

16 april 2018

De integratie van PV in bouwonderdelen voor daken, gevels, ramen, carports en serres moet niet langer een uitzondering zijn, maar de standaard worden. Dat is de voornaamste conclusie van de workshop ‘Praktijkervaringen en uitdagingen zonne-energie 2.0’ over toepassing van dunnefilm-PV in bouw, techniek en architectuur.

Tijdens de workshop op High Tech Campus Eindhoven werden de circa 70 deelnemers uitgedaagd om samen met de verschillende projectpartners (red. de workshop vond plaats vanuit de Europese innovatieprojecten PV OpMaat en Werkelijk BOUWEN aan BIPV) na te denken over de integratie van zonne-energie in de gebouwde omgeving.

Nul-op-de-meter
Na presentaties van Guust Verpaalen (Kameleon Solar) en Manuela Smith (Solinso) over de mogelijkheden die er al zijn met bestaande producten, was het woord aan architect Harold van de Ven (NBA Architecten). Van der Ven hield niet alleen een vlammend betoog om vanaf vandaag enkel nul-op-de-meterprojecten te realiseren, maar leidde de workshopdeelnemers ook door een interactief programma.

Aan de hand van diverse stellingen werd duidelijk welke route Nederland in de energietransitie naar het idee van de workshopdeelnemers moet afleggen. Zo is 40 procent van de deelnemers van mening dat een collectieve aanpak van de Rijksoverheid de beste manier is om innovaties uit de verduurzamingsindustrie een volwassen product te laten worden. Bewustwording via lokale energiecoöperaties (20 procent) en subsidie (20) zouden andere goede instrumenten zijn.

Coating, kleur en flexibel
De beste energiesystemen zijn volgens de workshopdeelnemers nul-op-de-meterwoningen en gebouwen die gedurende de dag met gedifferentieerde tarieven kunnen salderen (45 procent) en een collectief systeem op wijkniveau waarbij zowel elektriciteit als warmte onderling uitgewisseld en verrekend worden (35 procent).

Ook ten aanzien van het onderzoek naar PV dat uitgevoerd wordt door de verschillende projectpartners van PV OpMaat zijn de workshopdeelnemers duidelijk. Het onderzoek moet zich niet focussen op grootschalige PV-velden voor gebieden waar de zon bovengemiddeld veel schijnt, maar op een combinatie van PV als coating die op alle producten gespoten kan worden, PV op kleur en met reliëf en op flexibele PV. 75 procent van de workshopdeelnemers vindt dat het onderzoek zich op een combinatie van deze 3 karakteristieken moet toeleggen.

Het beste PV-idee van Nederland
Na de interactieve sessie werd er in kleinere groepen toegewerkt naar ‘het beste toegepaste PV-idee van Nederland’. Het winnende idee kreeg van de workshopdeelnemers de meeste stemmen. Het concept? Een bouwelement dat zowel de opwek van elektriciteit (PV) en warmte (thermie) als isolatie en energieopslag combineert. De bedenkers van dit idee zijn Chris Tzikas (SEAC), Juan Camilo Ortiz Lizcano (TU Delft), Gerard te Boekhorst (HE-Technology). Terry Mrakovcic (Duravision) en Eugène Wildlak (TULiPPS Solar). ‘De geïntegreerde bouwelementen die wij voorzien wekken met behulp van de zon zowel elektriciteit als warmte op en zijn instaat om deze energie op te slaan. Deze product moeten ons inziens geheel in prefabelementen geproduceerd worden. Het verkoopargument? Doordat het een prefabelement is kan de installatie zeer snel plaatsvinden. Naast de combinatie van functionaliteiten moet de mooie vormgeving dit bouwelement net zo sexy en “likable” maken als een Tesla.’