Bekijk meer nieuwsberichten

Nieuwe generatie zonnepanelen onopvallend in gevel van hoofdkantoor Royal BAM in Bunnik

09 juni 2020

Na jaren onderzoek, experimenteren en testen komt een nieuwe generatie zonnepanelen op de markt die onopvallend in grote oppervlakken te verwerken zijn. Deze week zijn de zonne-energie opwekkende gevelpanelen geïnstalleerd in de gevel van het hoofdkantoor van BAM in Bunnik. Ze zijn in elk formaat en kleurpatroon te fabriceren en gaan helpen de gebouwde omgeving op een fraaie manier energieneutraal te krijgen.

Samen met een onderzoeksteam van innovatieve kleine en grote bedrijven, en 1,1 miljoen euro subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft TNO esthetisch inpasbare gevelmodules ontwikkeld die in façades van kantoren of flatgebouwen te verwerken zijn. De gevel ziet er nog steeds hetzelfde uit maar wekt nu energie op. Het biedt bedrijven ook de mogelijkheid zich te presenteren met een artistiek uitgevoerde gevel, een kunstwerk of beeldmerk.

Mimic design

Mimic, oftewel nabootsen, is een nieuwe generatie energie opwekkende gevelmodules die naadloos zijn in te passen in de gebouwde omgeving. Fantasieloze zijgevels van flatgebouwen kunnen door toepassing van dit materiaal een duurzame en esthetische metamorfose ondergaan. Ook biedt het corporaties de kans hun woningbestand te verduurzamen bij groot onderhoud en renovatie door deze nieuwe generatie PV-modules te installeren.

De ‘mimic design’ gevelmodules worden op de markt gebracht door de uit TNO voortgekomen startup Solar Visuals, dat nauw samenwerkt met architectenbureau UNStudio en TS Visuals, een bedrijf gespecialiseerd in ontwerpen en print van grote oppervlakken, zoals in de Rotterdamse Markthal. Andere partners zijn Solar Electricity en Design Innovation Group. Voor BAM Energy Systems is het product een innovatieve aanvulling in hun aanbod van duurzame energiesystemen voor huizen en kantoren.

Zonnepanelen in gevels: een aantrekkelijke optie

Gekleurde zonnepanelen voor geveltoepassing zijn sinds enkele jaren op de markt en zijn ook al in Nederland geïnstalleerd. Hierbij gaat het met name om panelen met een homogeen uiterlijk. Er zijn ook leveranciers die panelen met afbeeldingen aanbieden, maar toepassingen in de leefomgeving zijn tot nu toe slechts op zeer beperkte schaal gerealiseerd. De toepassing bij BAM is een van de eerste grotere gevels waarin panelen met een afbeelding zijn gebruikt. In deze gevel is gekozen voor een baksteenmotief dat in uitstraling mooi aansluit op de bestaande gevel, maar vooral ook illustreert hoe veelzijdig de mogelijkheden zijn. Vergeleken met een klassiek zonnepaneel is het rendement hier ongeveer een kwart minder. Daartegenover staat dat formaat en kleur aangepast kunnen worden aan elke gevelsituatie. Bij zonnepanelen in gevels die zijn geoptimaliseerd voor kleur én opbrengst ligt de efficiency op zo’n 85% vergeleken met niet-geprinte panelen. De gevelpanelen in de BAM-gevel hebben een vermogen van 220 wattpiek (Wp) per paneel.

De gevelmodules met zelfgekozen ontwerp vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken. Deze ontwikkeling geeft een positieve impuls aan de particuliere markt voor het opwekken van duurzame energie. Grote geveloppervlakken kunnen hiermee bijdragen  aan energieopwekking en daarmee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Architecten krijgen de mogelijkheid energieneutrale gebouwen te ontwerpen met gevelmateriaal dat eindeloos veel mogelijkheden heeft te variëren in kleur en patroon. Het biedt eigenaren van onroerend goed een aantrekkelijk alternatief om te voldoen aan de toekomstige wettelijke verplichtingen gebouwen energiezuinig te maken.

Minder gewicht, hogere opbrengst

TNO gaat de komende tijd uitgebreide metingen doen om de opbrengst onder verschillende omstandigheden vast te stellen en het product verder te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van het gewicht van de modules door het nu gebruikte glas te vervangen door kunststof. Tegelijkertijd zijn de experts bezig manieren te vinden om de energieopbrengst verder te verhogen. Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende zonnepanelen in gevels in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw om zo huizen en gebouwen versneld energieneutraal te krijgen.