Bekijk meer nieuwsberichten

Winnaars 2024 BIPV Award bekendgemaakt: vooroplopen in de toekomst van bouwgeïntegreerde PV-systemen

12 maart 2024

Jury kiest vier topprojecten: inspiratie en innovatie in de spotlight

12 maart 2024 – Met trots kondigt BIPV Nederland de winnaars aan van de tweede editie van de BIPV Award, een prestigieuze onderscheiding die de meest innovatieve en duurzame projecten in de bouwgeïntegreerde fotovoltaïsche (bipv) sector in het zonnetje zet. Het award van dit jaar markeert een belangrijk moment om de topprestaties binnen deze groeiende industrie te vieren en licht de top 4 projecten uit die door onze deskundige jury zijn geselecteerd vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan duurzaamheid, innovatie en integratie van zonne-energie in bouwontwerpen.

Kameleon Solar & Soltech winnen 2024 BIPV Award met zonnegevel in Genk

BIPV Nederland is trots de winnaars van de tweede jaarlijkse BIPV Award 2024 bekend te maken, een prestigieuze erkenning voor uitmuntendheid in bipv-technologieën. Dit jaar hebben de bedrijven Kameleon Solar en Soltech de hoofdprijs verdiend voor hun gezamenlijke project; de zonnegevel van de nieuwe fabriek van Soltech in Genk. Kameleon Solar, bekend om hun innovatieve kleurtechniek ColorBlast, en high-tech BIPV producent Soltech, hebben samengewerkt aan de creatie van een gevel voor een nieuwe fabriek.

De zonnegevel van de nieuwe Soltech-fabriek weerspiegelt het industriële erfgoed van Thor Park in Genk, België. Gedurende de afgelopen eeuw heeft dit gebied een transformatie ondergaan van een kolenmijn naar een hotspot voor innovatieve technologie. De familie van mijnwerker Jean-Pierre Lavarini, die op de foto staat, was uitgenodigd voor de opening van het gebouw. ‘Ze hadden niet verwacht dat Jean-Pierre zo’n prominente plek op de foto zou innemen; hun reactie was zeer ontroerend’, aldus Kevin Verpaalen, CEO van Kameleon Solar. Soltech heeft diep in het stadsarchief van Genk gedoken. Hieruit zijn diverse afbeeldingen van het gebied verzameld en samengevoegd tot de indrukwekkende, epische foto die nu de gevel siert. Het vormt een oprecht eerbetoon aan het verleden van Genk en de transformatie van Thor Park.

“We zijn ontzettend blij met de BIPV Award voor de Soltech-gevel. Deze erkenning benadrukt onze inzet voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. Samen met Soltech hebben we echt iets bijzonders neergezet, en het succes van dit project weerspiegelt ook de visie van de hele bipv-sector; om slim een mooi te bouwen met zonne-energie.” – Kevin Verpaalen, CEO Kameleon Solar

Dit project valt op door een gevel die zowel functioneel zonne-energie opwekt als een eerbetoon biedt aan de steenkoolmijn-geschiedenis van de regio. Dankzij Kameleon Solar’s ColorBlast technologie combineren de PV-panelen een visueel verhaal met hun energieopwekkende functie. Het toont aan hoe bipv-systemen zowel esthetisch aantrekkelijk als duurzaam kunnen zijn, en biedt inspiratie voor toekomstige projecten.

De nieuwe fabriek van Soltech in Genk demonstreert ook praktisch de toepassingen van BIPV, niet alleen met zijn kenmerkende gekleurde gevel maar ook door de integratie in balustrades, overkappingen en een looppad. Deze aspecten benadrukken Soltech’s deskundigheid in bipv en hun toewijding aan het bevorderen van duurzaamheid en esthetiek in de bouw.

Drie uitzonderlijke projecten ook in de top vier

Naast het bekroonde project van Kameleon Solar en Soltech in Genk, heeft de jury van de BIPV Award 2024 ook drie andere uitzonderlijke projecten erkend die uitblinken in innovatie en duurzaamheid binnen de bipv-sector.

Villa Lichtenberg, een project van Solarix, en Titaan, gerealiseerd door Kameleon Solar, delen gezamenlijk de tweede plaats. Villa Lichtenberg is een opmerkelijke verschijning door zijn geïntegreerde zonne-energie gevels die esthetiek met functionaliteit combineren, terwijl het project tegelijkertijd de energie-efficiëntie van de woning aanzienlijk verbetert. Het Titaan project onderscheidt zich door het gebruik van op maat gemaakte PV-panelen met dessin die naadloos integreren met de architectuur van het gebouw, waardoor het een voorbeeld is van hoe moderne technologie en design samen kunnen gaan.

Op de derde plaats het renovatieproject van Wienerberger; een jaren ’30 woning, uitgerust met de Wevolt Zonnedakpan. Dit project valt op door de succesvolle integratie van zonne-energie in een traditioneel dakontwerp, waarmee het de historische esthetiek behoudt terwijl het een moderne, duurzame twist geeft. Deze aanpak demonstreert de veelzijdigheid van bipv-technologieën en hun potentieel voor een breed scala aan bouwstijlen en periodes.

Deze drie projecten illustreren de diversiteit en het innovatieve potentieel binnen de bipv-sector, elk met hun unieke bijdrage aan duurzame bouwpraktijken en de ontwikkeling van esthetisch aantrekkelijke, energie-efficiënte gebouwen

Juryleden 2024 BIPV Award

De juryleden voor de 2024 BIPV Award omvatten Dr. Pierluigi Bonomo, een ervaren onderzoeker in BIPV-projecten op meerdere niveaus en hoofd van het BIPV innovatieve gebouwschilteam bij SUPSI; Angèle Reinders, directeur van Solliance Solar Research en professor in ‘Design of Sustainable Energy Systems’ aan de Eindhoven University of Technology, bekend om haar expertise in zonne-energietechnologie en innovatief ontwerp; Cees Metz, een architect met uitgebreide ervaring in uiteenlopende bouwprojecten sinds 1988; en Annemiek Bles, projectleider Energie bij Brainport Development, gericht op het bevorderen van solar en BIPV innovaties op de markt vanuit de Brainportregio, met een focus op het aanpakken van wereldwijde energie-uitdagingen.

Selectieproces – een pittige discussie

De jury van de BIPV Award 2024 stond voor een uitdagende taak, mede doordat ze dit jaar besloot om een top vier in plaats van een top drie te selecteren, een weerspiegeling van de uitzonderlijke kwaliteit van de inzendingen. De uiteindelijke selectie kwam tot stand door de individuele voorkeuren van de juryleden te combineren in een scoringsysteem, wat resulteerde in vier projecten met do hoogste scores.

De beoordeling van deze top vier, gebaseerd op hun inspiratie voor het slim en mooi integreren van zonne-energie en de integratie binnen de architectuur, leidde tot levendige discussies. Deze focusten op de innovatie, de inspiratie die projecten bieden, en hun economische en schaalbare haalbaarheid.

Door deze diepgaande evaluatie kwamen er suggesties naar voren voor aanvullende beoordelingscriteria en de mogelijkheid om de award in toekomstige edities in categorieën op te splitsen. Dit onderstreept de complexiteit en de dynamische aard van de bipv-sector, evenals de wens om een breed scala aan innovaties te erkennen.

Toekomstvisie en Betekenis

De BIPV Award 2024 heeft duidelijk laten zien hoe snel de wereld van bipv-systemen groeit. Dit jaar zagen we een recordaantal inzendingen en deden er grotere bedrijven mee dan ooit tevoren. Dit is een teken dat BIPV steeds serieuzer wordt genomen, met projecten die niet alleen groter zijn, maar ook slimmer en van hogere kwaliteit. Een opvallende trend was het grotere aantal gekleurde producten en PV-panelen in niet-standaard maten, wat laat zien dat er al veel ruimte is voor maatwerk en creativiteit in de huidige bipv-markt.

‘Na jaren beloftes van bipv, lijkt nu de groei echt ingezet te worden. Met name PV op gevels lijkt attractief en populair omdat design, zichtbaarheid en energieopwekking optimaal gecombineerd kunnen worden. Het winnende project van Kameleon Solar – Soltech is een ultiem voorbeeld hoe esthetiek en energieopwekking kunnen samengaan. Daarbij het prachtige verhaal over de afbeelding, maakt dat dit een terecht 2024 BIPV Award-winnaar’, zegt Ruud Derks, voorzitter BIPV Nederland.

BIPV Nederland merkt op dat de sector steeds meer richting duurzaamheid en circulariteit beweegt, ook wat de materialen van zonnepanelen betreft. Met het succes van dit jaar in gedachten, wil BIPV Nederland de BIPV Award uitbreiden met categorieën die recht doen aan de diversiteit binnen BIPV. Dit zal helpen om alle verschillende soorten innovaties die binnen BIPV bestaan, in de schijnwerpers te zetten.

Deze ontwikkelingen laten zien hoe belangrijk het werk van BIPV Nederland is om innovatie in de sector aan te moedigen. Door meer aandacht te besteden aan de veelzijdigheid en de mogelijkheden van BIPV, werken we samen aan een toekomst waarin elk gebouw niet alleen mooi en functioneel is, maar ook bijdraagt aan de productie van schone energie.

Conclusie

Met het onthullen van de winnaars van de BIPV Award 2024 vieren we een mijlpaal in de vooruitgang van bipv-systemen. De uitmuntendheid van projecten van teams zoals Kameleon Solar en Soltech toont aan hoe ver we kunnen gaan met de integratie van zonne-energie in onze gebouwen, waarbij innovatie, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.

Deze editie heeft duidelijk gemaakt dat de toekomst van bouwen niet alleen duurzaam, maar ook esthetisch aantrekkelijk kan zijn. BIPV Nederland zet zich in om deze beweging te ondersteunen door middel van toekomstige initiatieven, waarbij we de diversiteit en potentie van bipv blijven verkennen en uitbreiden.

We nodigen iedereen uit om de winnende projecten en de kracht van bipv te ontdekken op onze website. Door samen te werken aan innovatie, bouwen we aan een wereld waar elk gebouw bijdraagt aan een duurzamere toekomst. De reis is nog lang niet voorbij, en we zijn enthousiast over wat de toekomst nog meer in petto heeft.

Over BIPV Nederland

BIPV Nederland is sinds actief in het promoten van bouwgeïntegreerde fotovoltaïsche systemen (bipv), door informatieve en inspirerende bipv-projecten te delen op hun website en sociale media. Het doel is om het bewustzijn en de acceptatie van bipv te vergroten, een belangrijk element voor duurzame bouw. Jaarlijks belichten ze bijzondere innovaties in de sector met de BIPV Award. Netwerken vormt ook een belangrijk onderdeel van hun werk; ze stimuleren uitwisseling en samenwerking binnen de bipv-gemeenschap om vooruitgang en ontwikkeling in de technologie te ondersteunen.

BIPV Nederland werd in 2018 opgericht en komt voort uit het project Werkelijk Bouwen aan BIPV. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van OP-Zuid, de provincie Noord-Brabant en de EU.